AMSTERDAM, 5 augustus 2024 – De gemeente Amsterdam zet zich in voor het natuurvriendelijk isoleren van woningen om de leefomgeving van beschermde dieren zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen te beschermen. Deze dieren komen vaak voor in spouwmuren en daken, en onzorgvuldig isoleren kan hen ongewild wegjagen of doden, wat wettelijk verboden is. Dat meldt de gemeente op haar website.
Voor huiseigenaren die hun woning willen isoleren, zijn er op RegionaalEnergieLoket.nl en natuurvriendelijkisoleren.nl tips te vinden over hoe dit op een natuurvriendelijke manier kan gebeuren. Daarnaast biedt de vergunningcheck informatie over welke vergunningen en onderzoeken nodig zijn bij isoleren, (ver)bouwen of slopen, en kan men op “Regels op de kaart” nagaan of het plan binnen het omgevings- of bestemmingsplan past.
De gemeente werkt momenteel aan een Soortenmanagementplan (SMP) om het isoleren van huizen makkelijker en diervriendelijker te maken. Voor het SMP wordt de hele stad onderzocht om de locaties en populaties van beschermde soorten in kaart te brengen. Het plan voorziet in maatregelen om schade aan deze soorten te voorkomen en waarborgt voldoende verblijfplaatsen voor de dieren. De gemeente vraagt daarna de provincie om een vergunning op basis van de Omgevingswet, zodat inwoners zonder individueel onderzoek hun woningen kunnen isoleren.
Het onderzoek en de ontwikkeling van het SMP zijn omvangrijke projecten die naar verwachting vijf jaar in beslag nemen. In april 2024 is gestart met het onderzoek in stadsdeel Nieuw-West, dat tot en met augustus loopt. In 2025 worden onderzoeken in drie andere stadsdelen gepland.
Tijdens deze periode kunnen bewoners onderzoekers tegenkomen, vaak in de avond en nacht vanwege de activiteit van vleermuizen. Deze onderzoekers zijn te herkennen aan reflecterende hesjes en zullen vanaf de openbare weg en achterpaden onderzoek doen.
De gemeente voert al langer onderzoek naar beschermde soorten. Voor broedvogels zijn de verblijfplaatsen al goed in kaart gebracht, maar voor vleermuizen is er nog veel onbekend. De voorlopige resultaten van deze onderzoeken zijn te vinden op de interactieve kaarten voor vogels en vleermuizen. Bewoners die een nest van een beschermde vogelsoort zien dat nog niet op de kaart staat, kunnen dit melden via de website van de gemeente.
Foto: Gemeente Amsterdam