Ga naar de inhoud

Amsterdam versoepelt regels voor isolatie van monumenten

    AMSTERDAM, 5 augustus 2024 – De gemeente Amsterdam maakt het binnenkort makkelijker om monumenten te isoleren, een stap die essentieel is voor het verduurzamen van deze vaak slecht geïsoleerde panden. Dit betekent dat bewoners van monumenten en woningen in beschermde stadsgezichten minder last zullen hebben van tocht en hoge energiekosten. Dat meldt de gemeente Amsterdam op haar website.

    Vanaf dit jaar hoeven bewoners geen vergunning meer aan te vragen voor het vervangen van enkelglas door dun isolatieglas in bestaande kozijnen, zoals aangekondigd door wethouders Alexander Scholtes (Monumenten en erfgoed) en Dirk de Jager (Duurzaamheid). Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien de oude, vaak tochtige monumenten nu efficiënter en sneller kunnen worden geïsoleerd.

    Hoewel sommige regels blijven bestaan om het historische karakter van de monumenten te beschermen, zal de gemeente duidelijk aangeven in welke situaties isolatie vergunningsvrij kan plaatsvinden en wanneer een versnelde vergunningaanvraag of melding vereist is. Deze voorwaarden worden de komende tijd verder uitgewerkt in overleg met onder andere woningcorporaties en erfgoedorganisaties.

    Wethouder Scholtes benadrukt dat er steeds meer voorbeelden zijn van hoe monumenten op een verantwoorde manier kunnen worden verduurzaamd zonder schade aan het monument toe te brengen. Innovaties zoals uiterst dun ‘monumentenglas’ met hoge isolatiewaarde tonen aan dat het mogelijk is om een balans te vinden tussen behoud en modernisering. Hierdoor kunnen eigenaren van monumenten tijd, energie en kosten besparen bij het verduurzamen van hun panden.

    Zonnepanelen en warmtepompen

    Ook het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen op monumenten wordt versoepeld. De gemeente ziet verduurzaming als een noodzakelijk stap, zeker gezien de stijgende energieprijzen en de groeiende urgentie om energie-efficiëntie te verbeteren.

    De versoepeling komt na herhaaldelijke verzoeken vanuit de gemeenteraad, waar een voorstel van GroenLinks-leden Nienke van Renssen en Imane Nadif brede steun kreeg. De raad erkent de noodzaak om de balans te herstellen tussen de complexiteit van vergunningsprocedures en de voordelen van verduurzamingsmaatregelen.

    Al met al markeert deze wijziging een belangrijke stap in het verbeteren van de energie-efficiëntie van Amsterdamse monumenten, zonder het historische karakter van de stad uit het oog te verliezen.

    Foto: Gemeente Amsterdam